Diagnose

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeswijze. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een heel andere manier van diagnose stellen en behandelen dan zoals wij dat in het Westen kennen. Om een diagnose te stellen wordt gekeken naar de tong en de pols wordt gevoeld. Hieruit kan disbalans in het lichaam opgemaakt worden en door de juiste vragen te stellen kan worden geverifieerd waar mee gewerkt mag gaan worden.

 

Behandeling

Bij een acupunctuur behandeling worden naaldjes geplaatst op specifieke punten die de qi (vitale levensenergie) in een bepaalde meridiaan in het lichaam beïnvloeden. Het lichaam telt twaalf hoofdmeridianen, deze staan in verbinding met organen, structuren of weefsels. Door verschillende combinaties van naaldjes te plaatsen krijgt het lichaam een impuls om weer in balans te raken. De naaldjes blijven ongeveer 20 minuten staan. U kunt lekker blijven liggen en hoeft alleen maar te ontspannen.  Daarna worden de naaldjes pijnloos verwijderd. De behandeling duurt 45 tot 60 minuten. Soms is het nodig om ook naar leefstijl te kijken om een bepaalde klacht te kunnen verbeteren of te voorkomen dat deze terugkeert. Vaak wordt na enkele behandelingen acupunctuur al verbetering van de klachten gemerkt. Soms zijn meer behandelingen nodig. Het hangt er ook vanaf of de klacht chronisch is of nog niet zo lang speelt. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem gerust contact met ons op. 

 

Indicatielijst acupunctuur

Hieronder vind u de indicatielijst voor acupunctuur opgesteld door de WHO (World Health Organisation). Mocht uw klacht hier niet bij staan, maar twijfelt u of wij toch iets kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

 

WHO Indicatielijst
PDF – 67,8 KB 499 downloads

 

Voedingsadvies

Naast de reguliere acupunctuur behandeling kun je bij ons ook terecht voor voedingsadvies. Wat maakt dit nu zo anders dan de Westerse kijk op voeding? Oosters kijken wij ook naar de energetica van voedsel en kruiden, ofwel wat is de werking ervan in het lichaam? Heb je teveel warmte in je systeem, ben je juist te koud of heb je bijvoorbeeld last van een opgeblazen gevoel of weinig energie? Om daar informatie over te krijgen passen wij onder andere pols en tongdiagnostiek toe om in de kaart te brengen hoe je er intern voorstaat. Voeding is het medicijn wat je tot je neemt en daarom is het juist zo belangrijk het af te stemmen op wat jouw specifieke systeem op dit moment nodig heeft. Een goed afgestemd voedingspatroon zorgt voor een goede dagelijkse energie, fysieke kracht en gezond mentaal welzijn. Daarnaast kan je met de juiste voedingsaanpassingen klachten verminderen en voorkomen. Wil jij hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak.

 

Specialisaties

Dr. Tan balans methode

Met deze methode kan pijn zeer effectief behandeld worden. Niet alleen fysieke pijn maar ook ongemakken zoals bijvoorbeeld bij hooikoorts vallen hieronder. Vermindering van pijn/ongemak is al op te merken bij de eerste behandeling. 

Zwangerschaps- en postpartum klachten

Naast het behandelen van typische zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, maagzuur, vocht vasthouden en rug en bekkenpijn is bevallingsvoorbereiding vanaf week 36 mogelijk. Hierdoor is er een kleinere kans op lang doordragen, de bevalling verloopt gemiddeld korter en medisch ingrijpen is minder vaak nodig. Acupunctuur in combinatie met moxatherapie kan helpen de baby te draaien bij een stuitligging. 

Ondersteuning bij borstkanker

Bijwerkingen van chemotherapie en hormoontherapie worden minder. Ook kan acupunctuur helpen met herstel na een operatie. Ook voor mentale klachten zoals angst voor het terugkeren van de ziekte, onrust of depressieve gevoelens en slecht slapen, kan acupunctuur worden ingezet.